Spannmåls produkter





Vetemjöl 1; fint 2; mellan 3; grovt

Jästbrödsmjöl

Havremjöl


Mannagryn

Havregryn

Kli 1; fint 2; grovt


Mjölet är rent från gifter, har inte besprutats eller gödslats med konstgödsel. Mjölet är malet i ekokvarnen i Svartå.

Kontakt: Kirsi Forsberg
telefon : 0503099563
e-mail : kirsi.forsberg@surfnet.fi
Södergård

Hemstöpta ljus 5 € / 2 st


lördag 17 mars 2012

Vad är emmer?+ brödrecept.

Vi har odlat emmervete för första året i fjol och fått en hel del frågor vad det egentligen är så här tänkte jag försöka berätta en del om det.Emmern kallas även bla för tvåkorns vete,är en art i familjen gräs och är det mest storvuxna av alla vetearter.Den blir 80-130cm hög,axet är 7-11cm långt med långa borst.Emmer plantan har stora blad vilket gör att solljuset har svårare att nå marken och i sin tur gör det svårare för ogräset att slå rot.Emmern växer sig hög och får djupa rötter som kan suga upp näring långt ner i jorden.På så vis behöver det inte heller konstgödsel.Emmern är en riktigt gammal sort.Den korsades fram av enkorn och ett gräs som heter getöga i Mesopotamien för elvatusen år sen.Dinkeln som ska vara en slags hybrid mellan enkorn och emmer,kom några tusen år senare.Förekom på stenåldern här hos oss.En mindre bra sak med emmern är att den ger mindre skördar än vanligt vete därför blev det utkonkurrerat och föll i glömska.För några år sen hittade man på Gotland några ax vilt växande på en vägren därifrån härstammar den emmer vi odlar här idag.Den har en mjuk lite sötaktig smak ger en fin nyans i brödet värt att pröva.Mannagrynen blev otroligt bra,gröten blir len och gräddig till konsistensen.Tänkte till slut ge er ett bröd recept av emmermjöl.500 g vatten,25 g jäst och ca 3 matskedar surdeg,15 g brödsirap,40g olja 200g vetemjöl 600 g emmer och tillslut 15 g salt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar